Inspiraationa Jacguard

Entinen puuvillatehtaiden myyntikonttori ja suomalaisten puuvillatehtaiden keskusvarasto oli 1900-luvulla tekstiilialan keskus. Se yhdisti kotimaiset puuvillayritykset, mahdollisti kilpailukykyisen yritystoiminnan ja työllisti suuren osan kaupunkilaisista. Sijainnin takia liikkuminen ja tuotteiden kuljetus oli helppoa; kaikki tarvittava oli lähellä.

Puuvillatehtaiden historia näkyy Tammelassa edelleen. Vanha rautatie muistuttaa junavaunuista, jotka 1900-luvulla lipuivat suoraan PMKTALON laitureille noutamaan puuvillaa. Kulman takana oleva Tammelantori muistuttaa kaupankäynnistä, paikasta jossa kaupunkilaiset ovat tehneet ostoksensa jo 100 vuoden ajan.

Uudet kodit nousevat vanhan PMKTALON viereen tuoden alueelle jälleen uutta elämää. PMK-Tornin suunnittelussa inspiraatio kumpusi puuvillan kutomisessa käytetystä reikäkortista. Reikäkortit olivat mm. ranskalaisen keksijän, Joseph Marie Jacquardin, käyttämä menetelmä keksimäänsä automaattiseen kutomakoneeseen. Reikäkortit ohjasivat kangaspuita erilaisten kuviokudosten tuottamiseksi. Tätä edistyksellistä teknologiaa käytettiin myös Tampereen tekstiilitehtaalla.

 

Tarinoita ja ajan arvokasta kerrostumaa

Itsenäisyydenkadun ja Kekkosentien väliin sijoittuva Tammela on Tampereen keskustan kodikas aarre. Kaupunginosa on erityisesti tunnettu Tammelantorista, joka on kaupungin ainoa ympärivuotisessa käytössä oleva kauppatori. Tammelan itäosista löytyy Puu-Tammela ja sen suojelukohteet, kun taas keskustaa lähempänä ja PMKTALON läheisyydessä rakennukset ovat pääosin kivitaloja. Vanha rautatie erottaa Tammelan varsinaisesta ydinkeskustasta rauhoittaen kaupunginosaa keskustan sykkeestä. Tammelan pitkä historia näkyy kaikkialla, ja yhteisöllisyys sekä alueen tarinat ovat asukkaille tärkeitä.

Rentoa elämää

Tammela tunnetaan rentona kaupunginosana. 100 vuotta kaupankäynnin keskuksena toiminut Tammelantori on asukkaiden kohtaamispaikka. Se on kesäisin täynnä ihmisiä. Tammelan asukkaat istuskelevat kahviloiden terasseilla, viettävät piknik-päiviä puistojen laidoilla ja hankkivat kesäiset ostoksensa torikauppiailta. Tammelan sivukaduilta löytyvät kaupungin suositut ravontolat, putiikit ja bistrot.